yavlinsky4_Mario TamaGetty Images_stop the steal Mario Tama/Getty Images

Democratie in het digitale tijdperk

MOSKOU – Decennialang waren de Verenigde Staten – en het Westen in ruimere zin – een lichtend voorbeeld van liberaal-democratische welvaart, waaraan een groot deel van de rest van de wereld zich trachtte te spiegelen. Maar de laatste tijd beginnen de barsten in de westerse politieke systemen zichtbaar te worden, waarbij het presidentschap van Donald Trump – dat eindigde met de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari door een menigte van zijn aanhangers – deze barsten zowel heeft benadrukt als verbreed.

De neergang van het Westen is niet onvermijdelijk. Maar om hun democratieën te beschermen en hun positie in de wereld te herstellen, moeten de westerse landen laten zien dat ze zowel het bewustzijn als de politieke wil hebben om hun zwakheden het hoofd te bieden.

De leiders moeten beginnen met een aantal onmiddellijke en dringende problemen aan te pakken – te beginnen met het gebrek aan vertrouwen in instellingen, met name op het gebied van bestuur en verkiezingen. De ʻStop the Stealʼ-campagne, die na het verkiezingsverlies van Trump in november vorig jaar van start ging en leidde tot de opstand in het Capitool, was gebaseerd op geen enkel bewijs. Maar geholpen door de sociale media verspreidde de mythe van de ʻgestolen verkiezingenʼ zich snel onder zijn aanhangers, waar zij een vruchtbare bodem vond en nog steeds verankerd is.

https://prosyn.org/BngLLjjnl