mazzucato32_ABRICE COFFRINIAFP via Getty Images_who pic ABRICE COFFRINIAFP via Getty Images

WHOs gniene og helse-tåpelige medlemmer

LONDON/GENEVE – Utrolig men sant: Midt oppe i koronakrisen, lurer landene som er medlem av Verdens helseorganisasjon fortsatt på om og i hvilken grad de bør øke sine regulære pengebidrag til en organisasjon som fortsetter å redde liv innen og utenfor medlemslandenes grenser.

Noen tror kanskje WHO er godt nok finansiert. Men det stemmer ikke. Dagens budsjettstruktur underminerer organisasjonens mandat og evne til å agere som verdens viktigste internasjonale folkehelseorganisasjon. Mindre enn 20 % av WHOs budsjett er finansiert gjennom «fastsatte bidrag» — normal kontigent betalt av medlemslandene. WHO er helt avhengig av frivillige bidrag fra medlemslandene og andre finansieringskilder. Dette svekker i stor grad organisasjonens evne til å utføre sine kjerneoppgaver. Dette gjør også at WHO er utsatt for politisk press og bidrar til å dreie organisasjonens prioriteringer i retning av hva enkeltland ønsker.

Det er selvinnlysende at det er et akutt behov for å støtte WHO i det kritiske arbeidet med å overvinne pandemien og oppnå «helse for alle». Det samme gjelder organisasjonens uunnværlige lederskapsrolle i globale helsespørsmål. WHO er den viktigste globale koordineringsmekanismen for beredskap og respons på pandemier og andre helsefarer. Organisasjonen leverer essensielle fellestjenester som kommer alle land til gode. Det er derfor helt nødvendig at medlemslandene støtter forslaget fra en WHO-arbeidsgruppe om å reformere organisasjonens finansiering, deriblant å øke de fastsatte bidragenes andel av budsjettet fra 16 % til 50 %.

https://prosyn.org/nHJxkHxnb