kanem7_pishitGetty Images_corporate woman pishit/Getty Images

De seksuele en reproductieve gezondheid ondersteunen is goed zakendoen

NEW YORK – Vrouwen mogen dan bijna veertig procent van de wereldwijde beroepsbevolking uitmaken, de gemiddelde werkplek is niet met hen in gedachten gebouwd. Systemische barrières zoals onvoldoende ouderschapsverlof en voortdurende seksuele intimidatie verhinderen vrouwen de carrièreladder te beklimmen en houden de loonkloof tussen mannen en vrouwen in stand.

Dat moet veranderen. Bedrijven moeten streven naar een inclusieve omgeving voor vrouwen, door een duidelijk beleid op te stellen op het gebied van seksuele intimidatie, flexibel verlof en thuiswerken. Zo kunnen alle werknemers – ook bijvoorbeeld mannen die zonder schuldgevoel hun vaderschapsverlof willen kunnen opnemen – investeren in hun eigen gezondheid en hun gezin ondersteunen.

Hoewel er de afgelopen decennia belangrijke vooruitgang is geboekt als het gaat om de integratie van vrouwen op de werkvloer, is er nog veel werk aan de winkel. Bijna tweehonderd miljoen vrouwen die werkzaam zijn in wereldwijde toeleveringsketens wonen in landen waar grotendeels niet aan hun gezondheidsbehoeften wordt voldaan. Even zorgwekkend is dat minder dan één op de drie managers vrouw is.

Daarom heeft het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) zich gericht op het helpen van bedrijven om te investeren in de gezondheid en het welzijn van hun werknemers. Ja, dat is de juiste aanpak, maar het is ook goed zakendoen: uit een recente analyse van het UNFPA blijkt dat het subsidiëren van seksuele en reproductieve gezondheidsproducten en -diensten de productiviteit op de werkplek met vijftien procent verhoogt. Een sterke betrokkenheid bij de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van werknemers kan ook het moreel verbeteren, het ziekteverzuim verlagen, het personeelsverloop terugdringen en, het allerbelangrijkste, de gendergelijkheid op de werkvloer bevorderen, wat twaalf biljoen dollar kan toevoegen aan het wereldwijde bbp.

UNFPA erkent dat het meten van vooruitgang nodig is voor zinvolle, duurzame verandering en heeft daarom in samenwerking met Accenture een scorekaart gepubliceerd die laat zien hoe goed een bedrijf het doet op het gebied van het voorkomen en aanpakken van seksuele intimidatie op de werkplek en het ondersteunen van de doelen van werknemers op het gebied van gezinsplanning. Net als andere milieu-, sociale en bestuurlijke maatstaven meet de scorekaart de prestaties op indicatoren die zowel een sociaal goed bevorderen als het bedrijfsresultaat ondersteunen.

De eerste stap voor het bereiken van gendergelijkheid op de werkplek is ervoor zorgen dat mensen zich veilig en gerespecteerd voelen. Uit recente gegevens blijkt dat één op de vijf mensen te maken krijgt met geweld of intimidatie op het werk, en dat één op de vijftien mensen geconfronteerd wordt met seksueel geweld of intimidatie op het werk. Maar slechts de helft van de slachtoffers van misbruik op het werk vertellen hun ervaring aan iemand. Deze cijfers bevestigen wat veel vrouwen al lang weten.

PS Events: Climate Week NYC 2024
image (24)

PS Events: Climate Week NYC 2024

Project Syndicate is returning to Climate Week NYC with an even more expansive program. Join us live on September 22 as we welcome speakers from around the world at our studio in Manhattan to address critical dimensions of the climate debate.

Register Now

Het creëren van een veilige werkplek begint met de organisatiecultuur: bedrijven moeten laten zien dat ze seksuele intimidatie op de werkplek niet tolereren en dat ze dergelijk gedrag met wortel en tak zullen uitroeien. Dat betekent dat er beleid moet worden geïmplementeerd dat seksuele intimidatie direct aan de orde stelt en dat er duidelijke routes moeten worden gecreëerd voor het melden van gevallen van intimidatie, naast trainingen die het belang van een inclusieve omgeving benadrukken.

Op het gebied van reproductief gezondheidsbeleid kunnen bedrijven de keuzemogelijkheden van vrouwen vergroten en hen helpen zich te ontwikkelen op de werkplek door financiële steun te bieden voor vruchtbaarheidsbehandelingen, draagmoederschap, adoptie en het invriezen van eicellen, maar ook door privéruimtes te bieden voor borstvoeding en gratis of gesubsidieerde menstruatieproducten. En meer betaald ouderschapsverlof zal jongere werknemers aantrekken, ongeacht hun gender.

Bedrijven die zich inzetten voor ethische bedrijfspraktijken en het welzijn van hun werknemers zullen toptalent kunnen aannemen en behouden, terwijl ze ook het beste uit hun personeel zullen halen. Eenvoudige veranderingen, zoals het verstrekken van maandverband en ijzersupplementen aan werknemers, blijken de productiviteit op de werkplek te verhogen. Bovendien geeft 59 procent van de bedrijven die een onvruchtbaarheidsdekking aanbieden aan dat ze hierdoor erkend worden als gezinsvriendelijke werkgever, en geeft 62 procent aan dat ze hierdoor concurrerend kunnen blijven bij het aantrekken en behouden van werknemers.

Werknemers zijn niet de enigen die op zoek zijn naar betere normen op de werkplek. Klanten zullen eerder kiezen voor bedrijven met ethische en duurzame praktijken. In een recent onderzoek onder Gen-Z consumenten was de helft van de respondenten eerder bereid om te kopen bij bedrijven die zich aantoonbaar inzetten voor diversiteit en inclusie. Uit een ander onderzoek bleek dat progressieve marketing rond gender merken kan helpen om met acht procent te groeien.

Om de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten en toptalent aan te trekken en te behouden – ongeacht gender – moeten bedrijven investeren in beleid dat de reproductieve gezondheid ondersteunt en seksuele intimidatie en discriminatie bestrijdt. Dit zal leiden tot gezonder, gelukkiger en productiever personeel en een welvarender, inclusieve toekomst waarin zowel werknemers als bedrijven floreren.

Natalia Kanem is uitvoerend directeur van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.

https://prosyn.org/Ye6NOkgnl