mjones1_Bettmann Getty Images_hitler Bettmann Getty Images

Vil 2024 bli det nye 1933?

DUBLIN – 30. januar 1933 ble Adolf Hitler utnevnt til Tysklands rikskansler. For hans tilhengere var dette en dag som markerte «nasjonal revolusjon» og gjenfødelse. De mente at det Tyskland hadde behov for var å bli gjenopplivet av en sterk, autoritær leder etter 14 år med Weimarrepublikkens liberaldemokratiske «system». Den natten marsjerte Hitlers brunskjorter med fakler gjennom gatene i Berlin for å markere starten på en ny tidsalder.

Det var også en historisk seier for de samfunnskreftene som ville føre befolkningen bak lyset. Helt fra starten av var det politiske livet i Weimarrepublikken gjenstand for desinformasjonskampanjer, deriblant løgnen om at Weimar-demokratiet kom som følge av en sammensvergelse av jøder og sosialister som hadde «dolket Tyskland i ryggen» slik at landet tapte første verdenskrig.

I dag er det få som vil bestride at Hitlers maktovertakelse var et vendepunkt i verdenshistorien – starten på en politisk prosess som ville lede til andre verdenskrig og holocaust. Men Hitler «grep ikke makten», slik nazistene senere hevdet. Som historikeren Ian Kershaw, som har skrevet flere bøker om Hitler og Nazi-Tyskland, har forklart, kom han til makten ved hjelp av en liten gruppe innflytelsesrike menn. (Kershaw skriver at han ble «levered into power».)

https://prosyn.org/gXCWMMCnb