fedyk4_ARIS MESSINISAFP via Getty Images_ukraine ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images

De nederlaag van Rusland moet het doel zijn van de democratieën

BERKELEY/KYIV – De democratische wereld, zo horen we voortdurend van haar leiders, zal Oekraïne steunen ‘zo lang als nodig is.’ Maar wat betekent deze krachtig klinkende belofte eigenlijk, gezien de onwil van deze leiders om Oekraïne te geven wat het nodig heeft om te winnen?

In het slechtste geval is het een excuus om niets te doen, in de vergeefse hoop dat de Russische president Vladimir Poetin snel dood zal gaan, dat de Russen hem omver zullen werpen of dat er op miraculeuze wijze een andere oplossing zal komen, als deus ex machina. In het beste geval betekent het Oekraïne voorzien van genoeg wapens om een betere onderhandelingspositie te krijgen in toekomstige vredesbesprekingen.

Beide benaderingen zijn misplaatst. Zelfs als Poetin binnenkort sterft, blijft Rusland een dodelijk gevaar voor Oekraïne en het Westen. Een overweldigende meerderheid van de Russen steunt de oorlog, en de kleine ‘liberale oppositie’ in Rusland, die alleen zichzelf vertegenwoordigt, heeft geen kans om aan de macht te komen. Net als Duitsland en Japan, die pas democratisch werden nadat ze verslagen, bezet en effectief geregeerd waren door de geallieerden, kan Rusland zichzelf niet van binnenuit hervormen.

https://prosyn.org/NNBtCTKnl