malpass5_ SAEED KHANAFP via Getty Images_mobile banking SAEED KHAN/AFP via Getty Images

Laten we de digitale revolutie in de wereldwijde financiële inclusie ondersteunen

WASHINGTON, DC – Overal ter wereld treffen hoge inflatie, trage economische groei en voedseltekorten de armen het hardst. Bovenop de ongelijke gevolgen van de COVID-19-pandemie hebben de huidige crises al dramatische kenteringen in de ontwikkeling veroorzaakt en tot een aanzienlijke toename van de armoede in de wereld in de wereld geleid.

Positief is dat de COVID-19-crisis een ongekende verandering op gang heeft gebracht, vooral in industrieën met een grote digitale component. Deze digitale revolutie heeft geleid tot een toename van de toegang tot en het gebruik van financiële diensten in ontwikkelingseconomieën, waardoor de manier waarop mensen betalingen verrichten en ontvangen, lenen en sparen is veranderd.

Deze veranderingen zijn opvallend duidelijk in de laatste editie van de Global Findex-database, die is samengesteld op basis van een enquête onder meer dan 125.000 volwassenen in 123 economieën, over het gebruik van financiële diensten in 2021. Uit het onderzoek blijkt dat 71 procent van de volwassenen in ontwikkelingslanden nu een formele financiële rekening heeft – bij een bank, een andere gereguleerde instelling zoals een kredietunie of microfinancieringsverstrekker, of een aanbieder van mobiele gelddiensten – vergeleken met 42 procent toen de eerste editie van de database tien jaar geleden werd gepubliceerd. Bovendien is het verschil tussen het percentage mannen en vrouwen in de ontwikkelingseconomieën dat een rekening bezit voor het eerst gedaald, van negen procentpunten tot zes.

https://prosyn.org/wD885whnl