woetzel14_ Jiang HongjingVCG via Getty Images_shipping trade Jiang Hongjing/VCG via Getty Images

Opkomende economieën staan voor nieuwe uitdagingen

SJANGHAI – De afgelopen 25 jaar hebben revoluties in communicatie- en vervoerstechnologieën bedrijven in staat gesteld werkelijk mondiale waardeketens te creëren. De verwerkers van grondstoffen werden verbonden met de leveranciers van inputs en onderdelen, die op hun beurt verbonden werden met de bedrijven die de eindproducten assembleerden en verpakten, en vervolgens met de distributiekanalen die zich uitstrekten tot consumenten over de hele wereld.

In de twee decennia vóór de COVID-19-pandemie verdrievoudigde de jaarlijkse waarde van intermediaire goederen die over de grenzen werden geëxporteerd tot ruim 10 biljoen dollar,waardoor een ingewikkeld gechoreografeerd productiesysteem ontstond. Maar omdat deze mondiale netwerken zijn ontwikkeld om door een maximale efficiëntie de kosten te drukken, kunnen zij broos zijn, en zullen zij soms breken onder druk.

Daarom moet ieder land dat bij de mondiale productienetwerken betrokken is, zijn blootstelling aan de risicoʼs kennen en waar nodig voor meer veerkracht zorgen. Voor opkomende economieën die hun exportgerichte productie willen uitbreiden, kunnen de implicaties hiervan verstrekkend zijn.

https://prosyn.org/JylFnKenl