benami208_FADEL SENNAAFP via Getty Images_israel palestine FADEL SENNA/AFP via Getty Images

Det falske valget mellom palestinsk og jødisk frigjøring

TEL AVIV – Israels kraftige militære svar på Hamas’ massakre 7. oktober har ført til massive demonstrasjoner over hele verden. Midt i den pågående krigen i Gaza, er Israel igjen i mange vestlige miljøer blitt fremstilt som en undertrykkende kolonimakt. Slagordet «Palestine will be free, from the river to the sea» har blitt et kamprop man ofte får høre på campus og sosiale medieplattformer.

Men denne oppfatningen har lite å gjøre med virkeligheten på bakken. I motsetning til det Hamas og organisasjonens vestlige forsvarere tror, er Israels betydelige palestinske minoritet ikke ivrig etter å bli «avkolonisert». En undersøkelse utført av Israel Democracy Institute nå nylig viser at andelen palestinske israelere som sympatiserer med den jødiske staten har økt til 70 % siden utbruddet av krigen i Gaza, opp fra 48 % i juni. Og dette til tross for at palestinske israelere ikke har full likestilling.

Selv om Israel unektelig fremstår som en kolonimakt gjennom sin okkupasjon av Vestbredden, er det også viktig å merke seg at palestinernes pavlovske avvisning av Israels to fredsforslag tidligere i dette århundret fremskyndet slutten på den israelske fredsbevegelsen. Den avdøde lederen for Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), Yasir Arafat, avviste det første forslaget (Clinton peace parameters) i 2000 – en beslutning som ble sterkt fordømt av den daværende saudiarabiske ambassadøren til USA, Bandar bin Sultan, som kalte det en «kriminell handling mot det palestinske folket».

https://prosyn.org/mhb0MX2nb