Indonesia,  Diarrhoea from polluted water Oka Budhi/Getty Images

Drie manieren om de kindergezondheid te verbeteren

SEATTLE – De afgelopen vijftien jaar heeft de internationale gemeenschap grote vooruitgang  geboekt in het verbeteren van de kindergezondheid. Maar met miljoenen kinderen onder de vijf jaar oud die jaarlijks nog sterven aan te voorkomen en behandelbare ziekten zoals diarree en longontsteking is de klus nog verre van geklaard.

De meeste mensen zouden denken dat malaria of zelfs hiv/aids de grootste kindermoordenaars zijn. Maar in werkelijkheid staan diarree en longontsteking bovenaan de lijst van de grootste dreigingen voor opgroeiende kinderen – net zoals in de overige ruim dertig jaar dat we ze al in kaart brengen. Volgens het recent gepubliceerde Pneumonia and Diarrhea Progress Report 2016veroorzaakten de twee ziekten samen vorig jaar 1,4 miljoen sterfgevallen onder kinderen, en daarmee een kwart van alle sterfte bij kinderen onder de vijf. Ze eisen de hoogste tol in Zuid-Azië en Sub-Sahara Afrika.

Het lijkt wellicht een ontmoedigende opgave om de twee grootste mondiale kindermoordenaars aan te pakken, maar we beschikken over alle benodigde kennis om een effectieve respons op te tuigen. We weten welke virussen, bacteriën, en parasieten we moeten aanpakken, welke interventies waarschijnlijk zullen werken, en welke landen deze het meeste nodig hebben.

https://prosyn.org/IgPGcqrnl