rogoff242_Umit Turhan CoskunNurPhoto via Getty Images_turkey economy Umit Turhan Coskun/NurPhoto via Getty Images

De verbluffende veerkracht van de opkomende markten

CAMBRIDGE – Toen de ministers van Financiën en centrale bankiers van 9 tot 15 oktober bijeenkwamen in Marrakech voor de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, werden ze geconfronteerd met een buitengewone samenloop van economische en geopolitieke onheilstijdingen: oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, een golf van wanbetalingen in lage- en middeninkomenseconomieën, een door vastgoed gedreven inzinking in China en een stijging van de mondiale langetermijnrente – allemaal tegen de achtergrond van een vertragende en uiteenvallende wereldeconomie.

Maar wat de veteranen onder de analisten het meest verraste was de verwachte ramp die nog niet heeft plaatsgevonden, althans nog niet: een schuldencrisis op de opkomende markten. Ondanks de grote uitdagingen als gevolg van de stijgende rentetarieven en de sterke waardestijging van de Amerikaanse dollar lijkt geen van de grote opkomende markten – waaronder Mexico, Brazilië, Indonesië, Vietnam, Zuid-Afrika en zelfs Turkije – volgens zowel het IMF als de rentespreads in schuldennood te verkeren.

Economen staan voor een raadsel. Sinds wanneer zijn deze seriële wanbetalers bolwerken van economische veerkracht? Zou dit slechts de spreekwoordelijke stilte voor de storm zijn?

https://prosyn.org/oMGCqzDnl