mofokeng4_douglas sacha_getty Images_syringes Douglas Sacha/Getty Images

We moeten een einde maken aan de oorlog tegen drugs

JOHANNESBURG – Omdat de wereld gebiologeerd was door de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, werd veel minder aandacht besteed aan een andere uitkomst van de stembusgang in de VS van twee weken geleden: er zijn flinke stappen gezet op weg naar de decriminalisering van drugs in diverse Amerikaanse staten. Eén staat – Oregon – is zelfs bijna zover om het bezit van kleine hoeveelheden illegale drugs, van heroïne tot metamfetamine – uit het strafrecht te halen. Deze aanpak moet worden toegejuicht – en veel breder worden ingezet.

Volgens gegevens uit 2018 gebruiken ongeveer 269 miljoen mensen in de hele wereld illegale drugs, waaronder elf miljoen mensen die deze middelen injecteren – een methode die extra risicoʼs met zich meebrengt. Bijna de helft van hen heeft hepatitis C, en een verbijsterende 1,4 miljoen heeft HIV. Volgens het Office on Drugs and Crime van de Verenigde Naties is alleen al in 2017 een half miljoen mensen overleden als gevolg van het gebruik van drugs.

Dit is een geheel vermijdbare tragedie, die wordt veroorzaakt door de wrede en contraproductieve benadering die wordt weerspiegeld door de zogenoemde oorlog tegen drugs. Als gevolg van deze oorlog, die begin jaren zeventig werd afgekondigd door de Amerikaanse president Richard Nixon, is drugsbezit vandaag de dag in de meeste landen een strafbaar feit en worden gebruikers in sociaal opzicht ernstig gestigmatiseerd.

https://prosyn.org/alK4qPgnl