callegari1_Getty Images_crowd population Getty Images

De bevolkingswinst

OSLO – Een makkelijke manier om een lang, verhit debat te ontketenen is het noemen van de wereldbevolking. Thomas Malthus zorgde in de negentiende eeuw voor felle discussies toen hij waarschuwde dat, als er geen vruchtbaarheidsbeperkende maatregelen werden genomen, de exponentiële bevolkingsgroei de verbeteringen in de landbouw zou overtreffen en steeds terugkerende hongersnoden en plagen zou veroorzaken. De industrialisatie zou de crisis uitstellen, maar niet voor altijd.

Deze argumenten werden nog steeds aangevoerd in de jaren zestig, toen Paul en Anne Ehrlich olie op het vuur gooiden met hun bestseller The Population Bomb. Hun zorgen waren redelijk, gezien de feiten. In 1975 was de wereldbevolking verdubbeld tot vier miljard – in nog geen vijftig jaar. Ze is net opnieuw verdubbeld tot acht miljard, afgelopen november. Dit roept een nieuwe vraag op: zal de bevolking wederom verdubbelen tot zestien miljard?

Het antwoord is een volmondig nee. In feite zal de wereldbevolking niet in de buurt komen van dat niveau, als gevolg van een paradigmaverschuiving in de demografie de afgelopen vijftig jaar. De bevolkingsgroei piekte in de jaren zestig en is sindsdien gestaag gedaald. Vrouwen over de hele wereld kiezen voor minder kinderen en het wereldwijde gemiddelde vruchtbaarheidscijfer ligt nu net boven de twee kinderen per vrouw.

https://prosyn.org/1MywlOFnl