fedyk5_Mykola TysSOPA ImagesLightRocket via Getty Images_russia apple Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Westerse technologiebedrijven moeten stoppen met leveranties aan de oorlogsmachine van Rusland

BERKELEY – Terwijl de aandacht van de media grotendeels is verschoven naar het geweld in het Midden-Oosten, gaan de gevechten in Oekraïne onverminderd door. In feite heeft de recente inzet van geavanceerde hypersonische raketten, in combinatie met het steeds effectievere gebruik van drones, Rusland in staat gesteld enkele van de meest verwoestende en dodelijke aanvallen uit te voeren sinds het begin van de oorlog.

Sinds de gedwongen terugtrekking uit het noorden van Oekraïne in september 2022 vertrouwt Rusland steeds meer op geavanceerde wapens om de effectiviteit van zijn militaire aanvallen te vergroten. Ironisch genoeg zijn de geavanceerde technologieën die momenteel de Russische oorlogsmachine aandrijven – en die Oekraïne en zijn bondgenoten miljarden dollars aan extra defensie-uitgaven kosten – afkomstig van westerse bedrijven.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat in het Westen gemaakte software en cruciale systemen niet in Russische handen vallen? In twee recenteartikelen, gepubliceerd door de Yermak-McFaul International Working Group on Russian Sanctions en gebaseerd op ons eerdere rapport, stellen we dat er veel meer kan en moet worden gedaan om te voorkomen dat Rusland toegang krijgt tot geïmporteerde technologische componenten en capaciteiten, hetzij rechtstreeks, hetzij door het dichten van mazen in de sancties.

https://prosyn.org/yZpmOrbnl