zizek13_OLGA MALTSEVAAFP via Getty Image_russian soldier OLGA MALTSEVA/AFP via Getty Images

De dood of de gladiolen in Rusland

LJUBLJANA – Er gaan geruchten dat er in Rusland heimelijk wordt gestreden om wie president Vladimir Poetin zal vervangen, nu zijn aanvalsoorlog in Oekraïne zo rampzalig is afgelopen. Een dergelijke strijd kan niet anders dan de morbide pathologieën van de Russische politiek blootleggen. De hoofdrolspelers zijn geen georganiseerde politieke partijen, maar bendes oligarchen die de leiding hebben over verschillende informele machtsbronnen.

Dit verklaart waarom Ruslands meest effectieve strijdmacht aan het front in Oekraïne, de huurlingengroep Wagner, niet eens deel uitmaakt van het Russische leger. Rusland is nu een land van krijgsheren, iets wat men doorgaans associeert met schurkenstaten en mislukte staten. De huidige en toekomstige leiders handelen in koortsdromen over glorie op het slagveld. Impliciet in deze krijgscultuur is een Hobbesiaanse visie op het leven als eenzaam, arm, smerig, wreed en kort – en steeds goedkoper.

De opkomst van privé-legers in en rond Rusland heeft geleid tot enkele echt grappige ontwikkelingen. Zo organiseerden voormalige leden van Amerikaanse en andere westerse strijdkrachten vorig jaar een vrijwillige militaire eenheid om aan Oekraïense zijde te vechten. Met perfecte ironie noemen ze zichzelf de Mozartgroep – een directe riposte op de huurlingen van Wagner (beide namen zijn van een Duitse componist). Men kan alleen maar hopen dat ze de Russische legerposities zullen beschieten met wapens die krachtiger zijn dan chocolade Mozartkugeln.

https://prosyn.org/1bjQoCEnl