nye_Joe RaedleGetty Images_trump Joe Raedle/Getty Images

Als Trump terugkeert

CAMBRIDGE – Nu het campagneseizoen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 begint, is de meest waarschijnlijke eindstrijd een rematch tussen president Joe Biden en Donald Trump. Afgaande op de electorale kaart van 2020 zou Biden een goede kans maken om te winnen. Maar de Amerikaanse politiek is onvoorspelbaar, en allerlei gezondheids-, juridische of economische verrassingen kunnen de vooruitzichten veranderen. Daarom hebben veel buitenlandse vrienden mij gevraagd wat er met het Amerikaanse buitenlandse beleid zou gebeuren als Trump terugkeert in het Witte Huis.

De vraag wordt bemoeilijkt door het feit dat Trump zelf onvoorspelbaar is. Het presidentschap was zijn eerste politieke functie, en zijn achtergrond vertaalde zich in een zeer onconventionele politieke stijl. Door zijn succes als reality-tv-ster was hij er altijd op gericht de aandacht van de camera vast te houden – vaak met uitspraken die eerder schandalig dan waar waren, en door conventionele gedragsnormen te doorbreken.

Trump voelde ook aan dat hij de ontevredenheid kon mobiliseren door de ongelijke economische effecten van de wereldhandel aan de kaak te stellen en de wrok over immigratie en culturele verandering aan te wakkeren, vooral onder oudere witte mannen zonder universitaire opleiding. Met een constant infuus van populistische, protectionistische en nationalistische uitspraken verdiende hij even continue media-aandacht.

https://prosyn.org/89PMJCsnl