iversen1_getty images_women Getty Images

De lichamen van vrouwen zijn het slagveld van een woordenstrijd

NEW YORK – Deze maand zal de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een bijeenkomst op hoog niveau houden om de lidstaten zo ver te krijgen dat ze zullen zorgen voor een universele ziektekostendekking, inclusief bescherming tegen financiële risico's en toegang tot essentiële gezondheidszorgdiensten, en vaccins voor iedereen. Maar het staat nog te bezien hoeveel landen willen beloven de diensten te zullen leveren die voorzien in de unieke behoeften van meisjes en vrouwen, als onderdeel van de tenuitvoerlegging van die universele ziektekostendekking.

Door een politieke verklaring over universele ziektekostendekking te aanvaarden, stemmen landen ermee in binnen hun nationale begroting geld vrij te maken voor het creëren van een toekomst waarin diabetici overal insuline krijgen, HIV niet zomaar hele gemeenschappen kan verwoesten, en alle kinderen essentiële inentingen ontvangen. In die toekomst zouden zelfs de meest kwetsbare gemeenschappen betrouwbare en betaalbare toegang moeten hebben tot de diensten die van levensbelang zijn, en zou de hele samenleving gezonder en productiever worden.

En toch blijven de unieke gezondheidszorgbehoeften van meisjes en vrouwen, niet in de laatste plaats als het gaat om hun behoeften op seksueel en voortplantingsgebied, een zaak van poltieke strijd, wat er lange tijd voor heeft gezorgd dat hun gezondheidszorg ondergewaardeerd en ondergefinancierd is gebleven. In humanitaire settings is er bijvoorbeeld zeer weinig toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg. En op veel plaatsen hebben jongeren moeite hun rechten op het gebied van de voortplanting uit te oefenen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/hahI9Tcnl