fischer181_DELIL SOULEIMANAFP via Getty Images_USmilitarymiddleeast Delil Souleiman/AFP via Getty Images

Amerika blijft onmisbaar

BERLIJN – Dit decennium is niet alleen overschaduwd door een pandemie, maar ook door de terugkeer van de rivaliteit tussen de grote mogendheden. Weinig ontwikkelingen zijn bedreigender voor de wereldvrede. Drie wereldoorlogen – twee hete en één koude – in de twintigste eeuw hebben het gevaar van geopolitieke concurrentie op het scherpst van de snede aan het licht gebracht.

Voor veel waarnemers leek het tijdperk van de rivaliteit tussen de grote mogendheden definitief te eindigen met de ontbinding van de Sovjet-Unie. Maar deze veronderstelling bleek een van de grootste vergissingen te zijn van de periode na de Koude Oorlog (een tijd die overliep van gedenkwaardige blunders en misvattingen). De veronderstelling van de politieke elite van de VS dat hun land een wereldrijk was geworden – wat een werkelijk unilateraal moment in de wereldgeschiedenis zou zijn geweest – kon niet standhouden. En ook de ʻeeuwige vredeʼ die de Europeanen verwachtten na het ʻeinde van de geschiedenisʼ in 1989, toen de Westerse liberale democratie en de markteconomie zogenaamd hadden getriomfeerd over alle alternatieven, bleek geen blijvertje.

Integendeel, de decennia na het einde van de Koude Oorlog werden gekenmerkt door de teloorgang van de internationale orde. Als laatst overgebleven wereldmacht hebben de Verenigde Staten zichzelf uitgeput in zinloze oorlogen in Mesopotamië en de Hindu Kush; sindsdien zijn ze steeds meer in zichzelf gekeerd geraakt.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/q1iC8ghnl