stiglitz314_ Drew AngererGetty Images_jeromepowell Drew Angerer/Getty Images

Hoe je de inflatie niet moet bestrijden

NEW YORK – Ondanks gunstige cijfers is het nog te vroeg om te zeggen of de inflatie getemd is. Toch zijn er twee duidelijke lessen te trekken uit de recente prijsstijgingen.

In de eerste plaats waren de standaardmodellen van economen – vooral het dominante model dat ervan uitgaat dat de economie altijd in evenwicht is – in feite nutteloos. En in de tweede plaats zijn degenen die vol vertrouwen beweerden dat het vijf jaar pijn zou kosten om de inflatie uit het systeem te wringen, al weerlegd. De inflatie is drastisch gedaald: de seizoensgecorrigeerde consumentenprijsindex van december 2022 ligt slechts één procent boven die van juni.

Er is overweldigend bewijs dat de voornaamste bron van de inflatie pandemiegerelateerde aanbodschokken en verschuivingen in het vraagpatroon waren, niet een overmatige totale vraag, en zeker geen extra vraag die door pandemische uitgaven werd gecreëerd. Iedereen met enig vertrouwen in de markteconomie wist dat de aanbodproblemen uiteindelijk zouden worden opgelost, maar niemand kon precies weten wanneer.

https://prosyn.org/Ien9plznl