vonderleyen2_Patrick Pleulpicture alliance via Getty Images_wind energy Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Hoog tijd voor een mondiale Green Deal

BRUSSEL – In Europa hebben we de waarschuwingen over klimaatverandering ter harte genomen. We weten dat als we onze industriële, energie-, vervoers- en voedselsystemen niet veranderen, we deze eeuw te maken kunnen krijgen met een catastrofale temperatuurstijging van meer dan 3°C.

Toen we het einde van 2020 naderden – Europaʼs warmste jaar ooit – hebben we in de Europese Unie collectief besloten onze broeikasgasemissies tegen 2030 met ten minste 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. De Europese Commissie komt deze toezegging nu na met concrete beleidsveranderingen, en de Europese Investeringsbank (EIB) steunt deze inspanningen met haar financiële kracht.

In het huidige decennium is het erop of eronder voor onze planeet. Om de directe problemen die voor ons liggen het hoofd te bieden, brengen onze twee organisaties op 24 maart 2021 regeringen, internationale instellingen en beleggers bijeen voor een belangrijk evenement:  ʻInvesteren in klimaatactie

Dit evenement zal wereldleiders samenbrengen om hun plannen voor de uitvoering van het noodzakelijke beleid in eigen land en het waarborgen van de internationale coördinatie te delen. En het zal beleggers en leiders uit het bedrijfsleven helpen een beter inzicht te krijgen in het beleidsklimaat waarmee zij ten minste de komende tien jaar te maken zullen krijgen.

Klimaatactie vergt verreikende structurele veranderingen en enorme investeringen over de hele wereld. Alleen al in Europa zal voor het bereiken van de nieuwe emissiereductiedoelstelling voor 2030 jaarlijks naar schatting 350 miljard euro aan extra investeringen nodig zijn. Dit bedrag verbleekt echter bij de kosten van niets doen.

Om de investeringsuitdaging aan te gaan is de EIB, ʼs werelds grootste multilaterale kredietverstrekker, de EU-klimaatbank geworden, die al haar activiteiten heeft afgestemd op de doelstellingen die in het verdrag van Parijs zijn uiteengezet. De EIB heeft onder meer toegezegd de komende tien jaar 1 biljoen euro aan investeringen in klimaatactie en ecologische duurzaamheid te zullen ondersteunen.

HOLIDAY SALE: PS for less than $0.7 per week
PS_Sales_Holiday2024_1333x1000

HOLIDAY SALE: PS for less than $0.7 per week

At a time when democracy is under threat, there is an urgent need for incisive, informed analysis of the issues and questions driving the news – just what PS has always provided. Subscribe now and save $50 on a new subscription.

Subscribe Now

Maar financiering alleen brengt ons niet waar we moeten zijn. We hebben ook een routekaart nodig, en daarom heeft de Europese Commissie in december 2019 de European Green Dealgeïntroduceerd. De Green Deal is de nieuwe groeistrategie van Europa en moet de EU omvormen tot een eerlijker, welvarender samenleving, door de transitie te begeleiden naar een concurrerende economie waarin efficiënter met hulpbronnen wordt omgesprongen. Het uiteindelijke doel is om tegen 2050 een broeikasgasuitstoot van nul te bereiken.

De EU vertegenwoordigt echter nog geen 10 procent van de wereldwijde uitstoot, dus Europese actie alleen zal niet genoeg zijn om de opwarming van de aarde af te remmen. Om de stijging van de mondiale temperatuur zo dicht mogelijk bij de 1,5°C te houden, moeten we ook buiten onze grenzen de inspanningen om koolstofneutraal te worden ondersteunen. Daarom hebben we een mondiale Green Deal nodig.

Daartoe hebben wij voor onszelf drie investeringsprioriteiten opgesteld. Ten eerste moeten wij ervoor zorgen dat de meest geavanceerde schone technologieën overal ingang vinden. Ondanks de goede vooruitgang bij het gebruik van hernieuwbare energie wordt 40 procent van de elektriciteit in de wereld nog steeds opgewekt met behulp van steenkool, de vuilste energiebron. Economische ontwikkeling gaat gepaard met een grotere vraag naar elektriciteit, en dus met de verantwoordelijkheid om groene technologie in te voeren en de wereld aan te sluiten op schone netwerken.

Europa is bereid te investeren in alles van groene elektrificatieprogrammaʼs in Afrika en industriële ontkolingsprojecten in Azië tot het gebruik van batterijen in Latijns-Amerika. En we kunnen onze deskundigheid op het gebied van klimaataanpassing delen, samen met technologieën voor overstromingsbeheersing, geavanceerde weersvoorspellingsinstrumenten en veerkrachtige infrastructuur. Met zowel de financiële middelen als de kennis om de klimaataanpassingsinspanningen te ondersteunen, zal de EIB haar hulpbronnen aanwenden als hefboom voor meer investeringen van de particuliere sector in deze cruciale sector.

Onze tweede prioriteit is het als nooit tevoren investeren in baanbrekende groene technologieën. Dergelijk onderzoek en ontwikkeling is noodzakelijk en biedt enorme marktkansen. Een groep landen, die samen verantwoordelijk is voor de helft van de broeikasgasemissies in de wereld, heeft al ʻnetto-nulʼ-doelstellingen aanvaard, en andere landen zullen zeker volgen. Zij zullen allemaal Europese technologie en investeringen nodig hebben om dat punt te bereiken. Schone waterstof, offshore hernieuwbare energie en oplossingen voor energieopslag kunnen uitgroeien tot belangrijke exportsectoren voor de EU.

Ten slotte moeten we het idee van een ʻcirculaire economieʼ omarmen. Zoals de zaken er nu voor staan, onttrekken we meer aan onze planeet dan zij ons kan geven, en de gevolgen van deze overvraging zullen met het jaar dramatischer en vernietigender worden. We moeten dringend de milieu- en koolstofvoetafdruk van de goederen die we consumeren, verkleinen.

Om dat te doen, moeten we investeren in circulaire technologieën die hulpbronnen hergebruiken, in plaats van voortdurend nieuwe goederen te produceren of te importeren en steeds meer grondstoffen te winnen. De circulaire economie heeft een enorm potentieel, niet alleen om onze afhankelijkheid van schaarse hulpbronnen te verminderen, maar ook om banen te creëren. Zoals Europa blijft beklemtonen, is de Green Deal niet alleen milieubeleid; het is ook een economische en geopolitieke noodzaak.

Vijf jaar geleden kwamen 196 landen bijeen om het verdrag van Parijs te ondertekenen, waarin zij zich ertoe verbonden de gemiddelde mondiale temperatuurstijging onder de 2°C – maar bij voorkeur onder de 1,5°C – van het pre-industriële niveau te houden. Tot dusver heeft deze toezegging nog niet geleid tot voldoende actie. Het is tijd om onze ambities te verhogen en sneller vooruitgang te boeken. Dat is onze boodschap aan de wereld tijdens ʻInvesteren in klimaatactieʼ op 24 maart.

We moeten allemaal de handen ineenslaan – niet alleen regeringen, maar ook bedrijven, steden, financiële instellingen en het maatschappelijk middenveld – om de klimaatuitdaging aan te gaan. Europa heeft de middelen, de vaardigheden en de kennis om het goede voorbeeld te geven. We moeten ons leiderschap op het gebied van het klimaatbeleid omzetten in marktleiderschap om een mondiale Green Deal tot stand te brengen.

Laten we aan de slag gaan.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/XTQnh8Vnl