yassin1_Spencer PlattGetty Images_tuberculosis Spencer Platt/Getty Images

AI kan tuberculose helpen uitroeien

GENÈVE – Baanbrekende nieuwe technologieën lijken tegenwoordig steeds vaker de kop op te steken. Sinds de lancering in november 2022 is ChatGPT, de generatieve chatbot met kunstmatige intelligentie van OpenAI, een wereldwijde sensatie geworden die ruim honderd miljoen gebruikers heeft getrokken en talloze navolgers heeft geïnspireerd. De snel evoluerende mogelijkheden van de technologie hebben ook de aandacht getrokken van de wereldleiders, en domineerden discussies op zowel de conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering in Dubai (COP28) als de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Door gebruik te maken van AI-tools die zijn ontwikkeld door particuliere bedrijven zoals OpenAI, kunnen overheden en maatschappelijke organisaties aanzienlijke vooruitgang boeken bij het aanpakken van wereldwijde uitdagingen zoals de klimaatverandering en de economische ongelijkheid. Ook kunnen deze tools een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we infectieziekten bestrijden, door ervoor te zorgen dat levensreddende zorg terechtkomt bij degenen die het het hardst nodig hebben.

Tuberculose (tbc) is een goed voorbeeld. Deze vermijdbare en geneesbare ziekte eist gemiddeld ruim drieduizend levens per dag. Hoewel de mechanismen van tbc-overdracht goed worden begrepen en er wereldwijd zeer effectieve behandelingsschema’s – inclusief nieuwe en verbeterde medicijnen – beschikbaar zijn, leidde tbc in 2022 nog steeds tot 1,3 miljoen sterfgevallen wereldwijd.

https://prosyn.org/4azPBkknl