rogoff245_ Spencer PlattGetty Images_us economy Spencer Platt/Getty Images

Reken niet op een zachte landing voor de wereldeconomie

CAMBRIDGE – Nu 2024 een maand oud is, blijft de algemene prognose voor de wereldeconomie voorzichtig optimistisch, waarbij de meeste centrale banken en analisten een zachte landing of mogelijk helemaal geen landing voorspellen. Zelfs mijn collega Nouriel Roubini, die bekend staat om zijn pessimistische kijk, acht de slechtste scenario’s het minst waarschijnlijk.

De CEO’s en beleidsmakers die ik sprak tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos vorige maand, deelden dit sentiment. Het feit dat de wereldeconomie in 2023 niet in een recessie terechtkwam, ondanks de sterke stijging van de rente, stemde veel experts optimistisch over de vooruitzichten voor 2024. Als hen werd gevraagd hun optimisme te verklaren, haalden ze ofwel de beter dan verwachte prestaties van de Amerikaanse economie aan, of voorspelden ze dat kunstmatige intelligentie een lang gehoopte productiviteitsstijging zou katalyseren. Zoals een minister van Financiën opmerkte: ‘Als je van nature niet optimistisch bent, zou je geen minister van Financiën moeten zijn.’

De economen in de wereld lijken deze visie te delen. Uit de Chief Economists Outlook van het WEF voor januari 2024 bleek dat een meerderheid van de respondenten weliswaar een milde mondiale inzinking voorzag in 2024, maar dat de meesten niet overdreven bezorgd waren en de verwachte groeivertraging zagen als een gezonde correctie op de inflatoire druk die wordt veroorzaakt door een buitensporige vraag.

https://prosyn.org/BmEdORQnl