sinn99_Lukas SchulzeGetty Images_coal Lukas SchulzeGetty Images

Europa’s groene unilateralisme

MÜNCHEN – De Europese Unie is een van de weinige ondertekenaars van het Parijse klimaatverdrag van 2015 die zich onmiddellijk heeft verplicht tot bindende beperkingen van haar kooldioxide-uitstoot, met de belofte deze tegen 2030 met 40 procent (en nu 55 procent) te zullen verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Op 14 juli heeft de Europese Commissie een uitgebreid pakket maatregelen gepresenteerd om de CO2-uitstoot van EU-bedrijven en -huishoudens op de korte termijn drastisch omlaag te brengen, zodat de doelstelling van 55 procent in 2030 zal worden gehaald en het blok in 2050 koolstofneutraal zal zijn.

Nooit eerder heeft de wereld een vergelijkbare inspanning geleverd om het milieu te beschermen. En zelden, behalve in oorlogstijd, zijn markteconomieën onderworpen geweest aan het soort rigide centrale planning dat de Commissie nu voorstelt.

Het programma voorziet in drie verschillende systemen voor de handel in CO2-emissierechten. De Commissie is van plan de bestaande regeling, die reeds van toepassing is op de energiesector, de chemische industrie en delen van de basisindustrie, uit te breiden tot de scheepvaart. De EU zal ook een nieuw, afzonderlijk handelssysteem opzetten voor gebouwen en wegvervoer. Bovendien zullen emissiecertificaten niet langer gratis worden toegekend. In plaats daarvan wil de EU ze verkopen en de opbrengst gebruiken om overdrachten aan armere bevolkingsgroepen te financieren, terwijl ook het aantal certificaten elk jaar sterk zal worden verminderd.

https://prosyn.org/Tn8Otblnl