fischer183_Chip SomodevillaGetty Images_merkelbiden Chip Somodevilla/Getty Images

Waar gaat het heen met de Amerikaans-Duitse betrekkingen?

BERLIJN – Het afscheidsbezoek van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel aan het Witte Huis deze maand biedt een ideale kans om na te denken over de toestand van de betrekkingen tussen de VS en Duitsland. Maar het is geen sentimentele aangelegenheid. De lange, gecompliceerde geschiedenis van de bilaterale betrekkingen staat wellicht op het punt een nieuwe fase in te gaan.

Vanaf de nasleep van de Tweede Wereldoorlog tot de hereniging van Duitsland in 1990 hebben de Verenigde Staten leiding gegeven aan de wederopbouw en de economische heropleving van het land. Dit tijdperk zou kunnen worden samengevat onder de titel ʻHoeder en bewaker,ʼ wat veel gelukkiger was dan het voorgaande hoofdstuk, ʻVijandschap en oorlog.ʼ

In dat hoofdstuk eindigde het meedogenloze streven naar wereldheerschappij van Duitsland via twee wrede wereldoorlogen uiteindelijk in een volledige en totale nederlaag. Na de overwinning van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland in vier bezettingszones opgedeeld. Grote delen van het oostelijk grondgebied gingen verloren, wat resulteerde in twaalf miljoen vluchtelingen en verdrevenen. En overal was er de morele afgrond van de monsterlijke erfenis van de naziʼs.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/6j7XZVPnl