bradley1_Getty Images Getty Images

De vooravond van een nieuw tijdperk?

SYDNEY – Er zijn decennia waarin slechts één jaar aan verandering plaatsvindt, en jaren waarin in één keer tien jaar aan verandering plaatsvindt. De afgelopen drie jaren – gekenmerkt door de COVID-19-pandemie, de inval van Rusland in Oekraïne en een regelrechte crisis van de kosten van levensonderhoud, allemaal tegen de achtergrond van verhoogde geopolitieke spanningen – voelen zeker aan als het laatste. Het lijkt allemaal maar al te veel op de jaren rond de olieschok van begin jaren zeventig, waarna het ongeveer twintig jaar duurde voordat de stabiliteit terugkeerde. Kunnen we deze keer sneller een nieuw verhaal van vooruitgang schrijven?

We hebben al eerder clusters van uitdagende gebeurtenissen meegemaakt. De drie belangrijkste zijn de onmiddellijke nasleep van de Tweede Wereldoorlog (1944-ʼ46), de oliecrisis van 1971-ʼ73 en het uiteenvallen van het Sovjetimperium (1989-ʼ92). Net als een aardbeving veranderde elk van deze gebeurtenissen het mondiale landschap door het plotseling vrijkomen van sterke onderliggende krachten die zich rond een breuklijn hadden opgebouwd. Elke aardbeving veranderde ook de regels voor de belangrijkste kenmerken van onze wereld en luidde een nieuw tijdperk in. Maar dwars door dit alles heen is de vooruitgang doorgegaan.

Staan we nu dus aan de vooravond van een nieuw tijdperk? Om die vraag te kunnen beantwoorden, worden in een nieuw document van het McKinsey Global Institute vijf belangrijke dimensies van de wereld van vandaag onder de loep genomen: de wereldorde (de instellingen, kaders en regels die internationale aangelegenheden vormgeven); technologie (de platforms en toegepaste wetenschappen die ontwikkeling en innovatie mogelijk maken); demografie (belangrijke trends en de sociaaleconomische contouren van de verschillende bevolkingsgroepen); hulpbronnen en energie (de systemen voor het transport en de omzetting van energie en materialen voor gebruik); en kapitalisatie (de drijvende krachten achter vraag en aanbod wereldwijd, en de algemene trajecten van financiën en rijkdom).

https://prosyn.org/KeSaEC3nl