zsahmed1_BRENDAN SMIALOWSKIAFP via Getty Images_ahmed georgieva BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images

Ontwikkelingsfinanciering voor Afrika

ABUJA – De COVID-19 pandemie heeft onze onderlinge afhankelijkheid en hyperverbondenheid aangetoond, maar de oorlog van Rusland tegen Oekraïne en de economische gevolgen ervan hebben nog eens onderstreept dat geen enkel land of geen enkele regio op zichzelf kan staan. We zijn allemaal geïntegreerd – politiek en door handels- en investeringsbanden – in de wereldeconomie.

Gezien het groeiende besef hiervan heroverwegen beleidsmakers over de hele wereld hun benadering van duurzame ontwikkeling en de rol van de multilaterale ontwikkelingsbanken (MDB’s) daarin. Deze instellingen zijn natuurlijk nog steeds relevant. Maar of ze in hun huidige vorm geschikt zijn voor hun doel, staat ter discussie.

Om te bepalen hoe de MDB’s de ontwikkelingslanden het best kunnen ondersteunen, kunnen we kijken naar de moeilijkheden waarmee Nigeria te kampen heeft, waar ik van 2019 tot dit jaar minister van Financiën, Begroting en Nationale Planning ben geweest. Tijdens de pandemie werden meer van onze burgers tot armoede gedreven en haperde onze economie. Door de instorting van de wereldwijde aanbodketens crashte de prijs van ruwe olie, ons voornaamste exportproduct, waardoor de grootste economie van Afrika in een recessie belandde. De economie veerde op na een reeks hervormingen, maar de oorlog van Rusland tegen Oekraïne confronteert ons nu met hogere voedsel-, olie- en kunstmestprijzen.

https://prosyn.org/mdxSsvTnl