buruma188_Julian FinneyGetty Images_russian tennis player banned Julian Finney/Getty Images

Slutt å legge skylden på den russiske folkesjelen

NEW YORK – I en interessant artikkel som nylig ble publisert i Times Literary Supplement, lekset den ukrainske romanforfatteren, essayisten og poeten Oksana Zabuzhko opp for vestlige lesere at de ikke forstår hvor barbarisk Russland er. Ifølge Zabuzhko er det for mange mennesker som tror at de store russiske forfatterne, som Fjodor Dostojevskij, ga uttrykk for humanistiske europeiske verdier. Men de har ikke sett dypt nok inn i den barbariske russiske folkesjelen.

Zabuzhko mener at russisk litteratur representerer «en eldgammel kultur der mennesker kun puster under vann og har et banalt hat mot de som har lunger i stedet for gjeller». Russlands invasjon av Ukraina kan kun forstås gjennom det «dostojevskiske» prismet, definert som «en eksplosjon av ren, destillert ondskap og lenge undertrykt hat og misunnelse».

Denne formen for kulturell analyse lyder ganske gammeldags. Det var tidligere vanlig å tolke Det tredje riket som et resultat av en syk tysk folkesjel: «fra Luther til Hitler»-tesen. Implikasjonen var at Luthers antisemittisme sådde de første nazistiske frøene 350 år før Hitler ble født. Men det er få som har et så forenklet syn på tysk historie i dag.

https://prosyn.org/NwF0798nb