nye236_SAUL LOEBAFP via Getty Images_biden xi SAUL LOEB/AFP via Getty Images

Oorlog om Taiwan?

CAMBRIDGE – Zouden de Verenigde Staten en China oorlog kunnen voeren om Taiwan? China beschouwt het eiland, dat negentig mijl (145 kilometer) voor zijn kust ligt, als een afvallige provincie, en president Xi Jinping bracht de kwestie ter sprake tijdens het recente twintigste congres van de Communistische Partij van China (CPC). Hoewel Xi zei dat hij de voorkeur geeft aan hereniging met vreedzame middelen, was zijn doel duidelijk en sloot hij het gebruik van geweld niet uit. Ondertussen blijft in Taiwan het deel van de bevolking dat zich uitsluitend als Taiwanees identificeert groter dan het deel dat zich als Chinees én als Taiwanees identificeert.

De VS hebben lang geprobeerd Taiwan ervan te weerhouden officieel de onafhankelijkheid uit te roepen en China ervan te weerhouden geweld tegen het eiland te gebruiken. Maar de Chinese militaire capaciteit is toegenomen en de Amerikaanse president Joe Biden heeft nu bij vier afzonderlijke gelegenheden gezegd dat de VS Taiwan zouden verdedigen. Telkens heeft het Witte Huis ʻverklaringenʼ afgelegd waarin wordt benadrukt dat het Amerikaanse ʻéén Chinaʼ-beleid  niet is veranderd.

Maar China is van mening dat recente bezoeken op hoog niveau aan Taiwan dit beleid uithollen. China reageerde op de reis van Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, in augustus met het afvuren van raketten voor de kust van Taiwan. Wat zal er gebeuren als afgevaardigde Kevin McCarthy voorzitter wordt van het nieuwe, door de Republikeinen gecontroleerde Huis en zijn dreigement om een officiële delegatie naar het eiland te zullen leiden uitvoert?

https://prosyn.org/gDVxKzcnl