boskin78_Drew AngererGetty Images_biden Drew AngererGetty Images

De beroerde zomer van Biden

STANFORD – De prestaties en de nalatenschap van een politiek leider worden gewoonlijk eerder bepaald door de manier waarop hij met zijn inbox omgaat dan door de vraag of hij zijn hyperbolische campagnebeloften vol perspectieven op het beloofde land nakomt. De Amerikaanse president Joe Biden leert deze les tijdens zijn eerste zomer in functie. De realiteit zit zijn plannen in de weg.

Veel ʻinbox-problemenʼ komen onverwacht, zoals de terroristische aanslagen van 11 september 2001 of de COVID-19-pandemie; andere zijn uiteraard makkelijker te voorzien, zoals in het geval van aanhoudende inflatie en langdurige oorlogen. Bidens problemen deze zomer vallen in de laatste categorie. Zijn radicale economische agenda heeft op voorspelbare wijze de onderlinge meningsverschillen tussen de Democraten in het Congres blootgelegd, en het risico vergroot dat centristische en onafhankelijke kiezers spijt zullen krijgen van hun keuze. De Democraten maken zich nu terecht zorgen dat de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen van 2022 het Huis van Afgevaardigden zullen heroveren.

Er is natuurlijk tijd voor Biden om zich te herstellen. Maar zijn wittebroodsweken zijn duidelijk voorbij na het rampzalige besluit om de laatste Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken zonder een plan voor de veilige evacuatie van Amerikanen, bondgenoten en de duizenden Afghanen die hun leven riskeerden ter ondersteuning van de door de VS geleide operaties aldaar.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/AJ0eEWwnl