nafotraore3_NICOLAS REMENEAFP via Getty Images_mali climate change covid NICOLAS REMENE/AFP via Getty Images

Hoe de lokale kennis van Afrika wereldwijde crises kan helpen aanpakken

BAMAKO, MALI – Toen ik in 2019 terugkeerde naar Mali, na twee decennia in Afrika en de rest van de wereld te hebben gewerkt, vond ik het moeilijk om het land te herkennen. Het optimisme dat door de ontwikkeling van het land in de jaren negentig was aangewakkerd, had plaatsgemaakt voor moedeloosheid – en onveiligheid en klimaatverandering waren daar grotendeels debet aan.

In Mali is de klimaatverandering niet alleen een bedreiging voor de toekomst, maar zij beïnvloedt ook vandaag al het leven en de bestaansmiddelen van de Malinezen. De sociale vooruitgang die met veel moeite en beperkte middelen is geboekt, is erdoor teruggedraaid. En zij heeft de plattelandseconomie ontwricht en een reeks rampzalige ontwikkelingen in gang gezet, waaronder burgertwisten, voedselonzekerheid en een geïmproviseerde exodus.  Als er niets aan wordt gedaan, zullen de omstandigheden waarschijnlijk niet snel verbeteren.

Afrika heeft zeker zijn deel van overweldigende crises gehad, van economische neergang en politieke omwentelingen tot natuurrampen en epidemieën. Uit de reactie van het continent op deze crises kunnen belangrijke lessen worden getrokken voor de grote uitdagingen die voor ons liggen. Bovenal is het voor beleidsmakers van vitaal belang om te luisteren naar de perspectieven, en om de belangen en doelstellingen van de lokale gemeenschappen te begrijpen.

https://prosyn.org/yYFILQinl