davies87_Justin SullivanGetty Images_svb Justin Sullivan/Getty Images

We moeten het over bankentoezicht hebben

LONDEN – Bankkapitaal is weer volop in het nieuws. Eind juli kondigden Amerikaanse banktoezichthouders, onder leiding van de Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken), plannen aan om de zogenaamde Basel 3-hervormingen af te ronden (die banken graag Basel 4 noemen, vanwege hun grote impact). Het doel, volgens een gezamenlijk voorstel, is ‘de kracht en veerkracht van het banksysteem te verbeteren’ door grote kapitaalvereisten aan te passen om de onderliggende risico’s beter te weerspiegelen, en door transparantere en consistentere vereisten toe te passen.

De aangekondigde voorstellen zijn strenger dan velen hadden verwacht. Ze zullen betrekking hebben op meer banken – waaronder enkele die hadden geprofiteerd van de concessies in het Trump-tijdperk – en ze zullen banken verplichten om ongerealiseerde verliezen op effecten op te nemen in hun kapitaalratio’s (naast andere wijzigingen). In totaal verwachten de Amerikaanse toezichthouders dat de meest complexe banken hun kapitaal met zestien procent zullen moeten verhogen.

De Amerikaanse banktoezichthouders, onder leiding van vicevoorzitter Michael S. Barr van de Fed, zijn duidelijk aangemoedigd door de golf van bankfaillissementen die begon met de ineenstorting van de Silicon Valley Bank afgelopen voorjaar. Maar hoewel de politieke stemming is veranderd na die pijnlijke episode, is er nog steeds felle oppositie tegen de nieuwe regelgeving. Vorige week waarschuwde David Solomon, de CEO van Goldman Sachs, dat de ‘nieuwe kapitaalregels te ver zijn gegaan…  ze zullen de economische groei schaden, zonder de veiligheid en soliditeit wezenlijk te verbeteren.’ Ook Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase, denkt dat ze de kredietkosten zullen verhogen, waardoor banken mogelijk niet meer te investeren zijn.

https://prosyn.org/IRnMRognl