abirafeh1_Christof-KoepselGetty-Images_arab-women-city Christof Koepsel/Getty Images

Gender en de Arabische stad

BEIROET – Een van de voornaamste prioriteiten van de Sustainable Development Agenda (Duurzame Ontwikkelingsagenda) van de Verenigde Naties is het “inclusief, veilig, weerbaar en duurzaam” maken van steden. Leidinggevende functionarissen in steden kunnen een eenvoudige stap zetten op weg naar verwezenlijking van deze doelstelling: het centraal stellen van de behoeften van vrouwen en meisjes in het stedelijke planningproces.

In 2030 zal het grootste deel van de wereldbevolking in stedelijke gebieden wonen. Maar hoewel er door de toenemende urbanisering – en de economische mogelijkheden, mobiliteit en grotere autonomie die daarmee samenhangen – nieuwe kansen zullen ontstaan voor vrouwen, zal het bewerkstelligen van gender-gelijkheid ook moeilijker worden. Deze zorg is vooral relevant voor de Arabische wereld.

In veel Arabische gemeenschappen is de stedelijke ruimte van oudsher een mannelijke ruimte. Mannen doen alsof de straat “van hen” is, wat wordt weerspiegeld in hoe ze lopen en hoe ze vrouwen in het openbaar behandelen. In veel Arabische steden is het net als elders veel waarschijnlijker dat mannen op straat rondhangen dan vrouwen, wat de indruk versterkt dat mannen de publieke ruimte als hun persoonlijk bezit beschouwen.

https://prosyn.org/a9smUE1nl