borchardt10_PixsoozGetty Images_journalismmicrophones Pixsooz/Getty Images

De noodzaak van diversiteit in de digitale newsroom

MÜNCHEN – Toen een lokaal radiostation in Charlotte, North Carolina een podcasting-competitie onder de luisteraars begon, was het voorbereid op veel onverwachte gebeurtenissen, behalve één: dat de respons de server van het radiostation te machtig zou worden. Tienduizenden mensen wilden meedoen aan het initiatief, dat ten doel had om de diversiteit van de programmaʼs te vergroten. Groepen en individuen uit alle hoeken van de samenleving stuurden ruim 370 ideeën in voor podcasts, en 33.000 luisteraars wilden hun stem uitbrengen. Wat begon als een eenmalig experiment zal nu een regulier onderdeel van de programmering worden.

De journalistiek heeft altijd geleden onder een gebrek aan diversiteit. Demografisch uniforme newsrooms hebben decennialang uniforme, homogene inhoud geproduceerd. En hoewel redacteuren over de hele wereld steeds meer zijn gaan inzien dat dit een probleem is, is er te weinig gedaan om hier iets aan te veranderen.

Eén van de redenen is ironisch genoeg een preoccupatie met digitale verandering. ʻEr is de afgelopen jaren zo veel nadruk gelegd op digitale transformatie, dat de kwestie van de diversiteit op de tweede plaats is beland,ʼ legt Olle Zachrison van de Zweedse publieke omroep Sveriges Radio uit, in een onderzoek dat inspanningen op het gebied van de diversiteit in Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland met elkaar vergelijkt. En toch is diversiteit, zoals de newsroom in Charlotte ontdekte, niet slechts een toegevoegde bonus; diversiteit maakt deel uit van de kern van de betrokkenheid van het publiek vandaag de dag.

https://prosyn.org/lZkQ1xhnl