buruma196_ Spencer PlattGetty Images_ukraine Spencer Platt/Getty Images

Historie-fella

NEW YORK – Russlands president Vladimir Putin holdt nylig en tale i Volgograd, byen som tidligere het Stalingrad. Han viste til grusomhetene som fant sted der under andre verdenskrig og brukte de til å rettferdiggjøre sin egen invasjon av Ukraina. «Igjen og igjen må vi slå tilbake aggresjonen fra Vesten, som står samlet.» Dette sa han uten å fortrekke en mine og uten å nevne at Storbritannia og USA var Sovjetunionens allierte under krigen. Putin la også til at da som nå blir Russland truet av tyske tanks og er nå tvunget til å forsvare seg mot «den nazistiske ideologi i sin moderne form».

Dette er selvsagt en ondsinnet forvrengning av historien, kynisk framført på stedet der mer enn én million sovjetiske og tyske soldater mistet livet i det dødeligste slaget under andre verdenskrig. Russland forsvarer seg ikke. Russland har invadert en suveren stat der presidenten, Volodymyr Zelenskyj, er en jødisk mann som mistet slektninger under holocaust. Antydningen om at nazi-ideologi er det som driver Zelenskyj og hans ukrainske medborgere til å forsvare landet sitt mot russisk aggresjon er latterlig, selv til Putin å være.

Når det gjelder påstanden om at tyske tanks truer Russland: Årsaken til at Tysklands forbundskansler Olaf Scholz virket nølende og brukte tid på å si ja til å sende 14 Leopard 2-stridsvogner til Ukraina var fordi han ikke ønsket at Tyskland skulle bli sett på som et militært leder-land. Scholz gikk kun med på å sende stridsvogner etter at USAs president Joe Biden til slutt sa ja til å forsyne Ukraina med M1 Abrams-stridsvogner, etter å ha sagt nei i flere måneder.

https://prosyn.org/azqu1wtnb