rodrik219_ Lintao ZhangGetty Images_biden xi Lintao Zhang/Getty Images

Nye regler må på plass når USA etterligner Kina

CAMBRIDGE – Det er vanlig å tenke på spenningene mellom USA og Kina som et uunngåelig resultat av de store forskjellene mellom de to landene. USA er en fullt ut kapitalistisk markedsøkonomi, mens kinesiske myndigheter holder et fast grep om økonomien. USA er et demokrati, med sine feil og mangler. Kina er derimot en ettpartistat som ikke tolererer noen form for politisk opposisjon. Selv om USA fortsatt er verdens mektigste land, truer Kinas voksende økonomiske og geopolitiske makt det amerikanske hegemoniet.

Alt dette er sant. Men mange konflikter mellom USA og Kina skyldes også at de ligner stadig mer på hverandre. USA har opplevd relativ tilbakegang, og amerikanerne er mindre selvsikre. Dette har fått amerikanske myndigheter til å iverksette sikkhetspolitiske og økonomiske tiltak som minner om tilsvarende tiltak i Kina.

Kinesiske myndigheter har gjennom flere tiår hatt en strategi der de prioriterer nasjonal økonomisk styrke og fornyelse framfor kravene til en åpen, «liberal» verdensøkonomi. Det paradoksale er at etter hvert som USA har etterlignet strategier som har fungert godt for Kina, har det bidratt til å øke spenningene betydelig i forholdet mellom de to landene.

https://prosyn.org/7a9cj5rnb