bremmer29_Nathan HowardGetty Images_ukraine aid Nathan Howard/Getty Images

Zal de hernieuwde steun van de VS voor Oekraïne genoeg zijn?

NEW YORK – Nieuwe door de VS geleverde wapens en geld zijn nu onderweg naar Oekraïne. Maandenlang werd in het Amerikaanse Congres gedebatteerd over de vraag of er extra militaire hulp moest komen. Uiteindelijk ging de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson de strijd aan met de meest rechtse elementen van zijn partij en bracht hij de zaak in stemming. Het voorstel werd aangenomen met een marge van 311 tegen 112, dankzij de steun van de Democraten. Hoewel hetzelfde pakket ook veiligheidshulp biedt aan Israël en Taiwan, is de bijna 61 miljard dollar voor Oekraïne het grootste onderdeel – en zal het op korte termijn het grootste verschil maken.

Het nieuwe hulppakket zal Oekraïne helpen bij het betalen voor Patriot-luchtverdedigingsmunitie, artilleriegranaten, drones, anti-dronewapens en raketten die kunnen worden afgevuurd vanuit gevechtsvliegtuigen. Het is de eerste injectie van geld die het Congres heeft goedgekeurd sinds december 2022 en het is het grootste hulppakket dat Kyiv heeft ontvangen sinds het uitbreken van de oorlog.

Toch hebben de VS ook op andere manieren geholpen. Nog voordat het laatste hulppakket was goedgekeurd, had het Pentagon stilletjes een nieuw langeafstandsraketsysteem naar Oekraïne gestuurd, dat onmiddellijk door de Oekraïense troepen werd ingezet tegen een Russisch vliegveld op de Krim en Russische troepen in de Donbas-regio.

Minder spraakmakend is een kenmerk van het nieuwe pakket dat Oekraïne zowel helpt als Rusland financieel pijn doet. Onder de Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians Act is de regering-Biden gemachtigd in de VS bevroren Russische staatsactiva in beslag te nemen en te gebruiken om Oekraïne te helpen.

Voordat hij dat doet, wil de Amerikaanse president Joe Biden er zeker van zijn dat de Europese en andere G7-bondgenoten het plan steunen. Als zij akkoord gaan, zou de maatregel nog eens vijf miljard dollar voor Oekraïne binnenbrengen, waarbij het geld rechtstreeks uit de activa van de Russische centrale bank zou worden gehaald. De Europese Unie reserveert ondertussen al meevallers uit in Europa bevroren tegoeden van Russische centrale banken; deze opbrengsten zouden Oekraïne nog eens drie miljard euro per jaar kunnen opleveren.

Oekraïne had deze hulp nodig. Zestien maanden van passiviteit van het Congres heeft ervoor gezorgd dat de uitgeputte strijdkrachten een tekort hebben aan artillerie en luchtverdedigingsmunitie om de recente opmars van Rusland langs de frontlinies te kunnen stoppen, evenals de aanvallen met drones en raketten op Oekraïense steden en cruciale infrastructuur. Door dit tekort konden Russische troepen de afgelopen vier maanden ruim 350 vierkante kilometer Oekraïens grondgebied innemen, waaronder de strategisch waardevolle stad Avdiivkain februari.

Secure your copy of PS Quarterly: Age of Extremes
PS_Quarterly_Q2-24_1333x1000_No-Text

Secure your copy of PS Quarterly: Age of Extremes

The newest issue of our magazine, PS Quarterly: Age of Extremes, is here. To gain digital access to all of the magazine’s content, and receive your print copy, subscribe to PS Premium now.

Subscribe Now

De vrees dat Rusland een grote aanval aan het voorbereiden was in de zomer, deed in Kyiv en in Washington DC het schrikbeeld opdoemen dat een grote doorbraak Oekraïne aan het einde van dit jaar op de rand van een militaire nederlaag zou kunnen brengen. De laatste golf Amerikaanse materiële steun maakt dat nu veel minder waarschijnlijk. Als Oekraïne nieuwe versterkingen kan bouwen langs de frontlinie en de luchtverdedigingssystemen veilig kan stellen die het nodig heeft om zijn steden en energie-infrastructuur te beschermen (ondanks een tekort aan deze voorraden dat is ontstaan door de oorlog in het Midden-Oosten), kan het zijn verdedigingsposities stabiliseren tot 2025.

Maar hoewel Amerika’s poging om de munitiekloof tussen Oekraïne en Rusland te dichten de eind vorig jaar ontstane patstelling op de grond kan herstellen, zal het Oekraïne niet terug in het offensief brengen. Dat komt omdat Oekraïne een ander probleem op het slagveld heeft waar zijn bondgenoten weinig aan kunnen doen: een tekort aan soldaten.

Op grond van een nieuwe wet die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky eerder dit jaar met tegenzin ondertekende, werd de leeftijd voor militaire mobilisatie verlaagd van 27 naar 25 jaar, werd het aantal vrijstellingen van dienstplicht verminderd en kunnen soldaten worden bevolen om langer in dienst te blijven. Dat zal allemaal helpen als de nieuwe troepen effectief getraind en snel ingezet kunnen worden. Maar de wet op zich zal het spel niet veranderen in het voordeel van Oekraïne.

Bovendien is dit waarschijnlijk het laatste pakket dat Oekraïne van de VS kan verwachten tot na de presidentsverkiezingen in november. Als Donald Trump wint, zouden de Oekraïners in de toekomst volledig verstoken kunnen blijven van hulp. En zelfs als Biden wint, zal de bereidheid van het Amerikaanse publiek om toekomstige hulppakketten van 61 miljard dollar te verstrekken beperkt zijn. In de tussentijd heeft Rusland nog veel meer jonge mannen die het in de vleesmolen kan gooien.

Het Amerikaanse hulppakket biedt dus een reddingslijn die de Oekraïners tot eind 2024 in de strijd kan houden. Dat geeft de vrienden van Oekraïne in Europa meer tijd om meer wapens en munitie te produceren en te leveren, en het kan Zelensky een sterkere hand geven in toekomstige onderhandelingen om de oorlog te beëindigen.

Maar het is onwaarschijnlijk dat het Oekraïne zal helpen een uiteindelijke opdeling te voorkomen, waarbij Rusland wat illegaal ingenomen land zal verkrijgen in ruil voor de Europese toekomst die de meeste Oekraïners nog steeds willen. Na ruim twee jaar brute oorlog is dat de pijnlijke realiteit waarmee Oekraïne vandaag wordt geconfronteerd.

Ian Bremmer, oprichter en voorzitter van de Eurasia Group en GZERO Media, is lid van het uitvoerend comité van de High-level Advisory Body on Artificial Intelligence van de VN .

https://prosyn.org/1yTxreFnl