rogoff223_MARVIN RECINOSAFP via Getty Images_bitcoinelsalvador Marvin Recinos/AFP via Getty Images

Wat is het eindspel van de crypto-regulering?

CAMBRIDGE – Nu de prijzen van cryptocurrencies kelderen omdat de centrale banken de rente beginnen te verhogen, vragen velen zich af of dit het begin is van het einde van de zeepbel. Misschien nog niet. Maar hogere opportuniteitskosten van geld drijven de prijzen van activa waarvan het belangrijkste gebruik in de toekomst ligt onevenredig naar beneden. Ultra-lage rentevoeten hebben crypto de wind in de zeilen gegeven, en jonge beleggers krijgen nu een voorproefje van wat er gebeurt wanneer de rentevoeten stijgen.

Interessanter is de vraag wat er zal gebeuren als overheden eindelijk serieus werk gaan maken van de regulering van Bitcoin en soortgelijke cryptomunten. Van de grote economieën is tot nu toe alleen China daarmee begonnen. De meeste beleidsmakers hebben in plaats daarvan geprobeerd van onderwerp te veranderen door te praten over door centrale banken uitgegeven digitale valutaʼs (CBDCʼs).

Maar dit is een beetje een non sequitur. Hoewel CBDCʼs voor kleine transacties waarschijnlijk over privacy-voorzieningen zullen beschikken, zal het bij grotere transacties vrijwel zeker nodig zijn dat personen hun identiteit bekendmaken. Daarentegen is een van de grootste attracties van particuliere cryptocurrencies de mogelijkheid die zij bieden om overheden te omzeilen. Het is waar dat cryptocurrency-transacties volledig traceerbaar zijn via het blockchain-logboek, maar gebruikers maken doorgaans accounts aan onder pseudoniem en zijn daardoor moeilijk te identificeren zonder andere informatie, die duur is om te verkrijgen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/H93PYMTnl