chopera1_paula BronsteinGetty Images_hivvaccinetrial Paula Bronstein/Getty Images

Waarom blijven klinische proeven met HIV-vaccins mislukken?

DURBAN – Opnieuw heeft een schijnbaar veelbelovend HIV-vaccin het bij klinische proeven laten afweten. Volgens Anthony Fauci, het hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases bij de United States National Institutes of Health, waar de proef werd uitgevoerd, is een vaccin ʻvan essentieel belang om een einde te maken aan de mondiale pandemie.ʼ Maar hoewel de jongste mislukking een teleurstelling is, mag zij geen verrassing heten.

Om te begrijpen waarom dat zo is, is het zinvol om terug te keren naar het begin. Nog maar twaalf jaar geleden werden twee onderzoeken naar een vaccin-kandidaat, die bekend stond als MRK-Ad5, stopgezet. De mislukking was veelomvattend: uit de onderzoeken – STEP (dat betrekking had op mannen en vrouwen in de Amerikaʼs, de Caraïben en Australië) en Phambili (dat betrekking had op mannen en vrouwen in Zuid-Afrika) – bleek dat MRK-Ad5 er niet in slaagde om subjecten tegen een HIV-besmetting te beschermen. Erger nog: er waren bewijzen dat het middel de kansen misschien wel had vergroot om besmet te raken met HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt.

Het jaar daarop bracht echter weer nieuwe hoop, toen een andere klinische proef – die bekend stond als RV 144 – in Thailand bescheiden positieve resultaten leek op te leveren. Maar de conclusie dat het vaccin werkte was gebaseerd op enigszins twijfelachtige statistische analyses.

https://prosyn.org/4UzF1Fdnl